Откриха божествената частица...

   
   

Физиката днес и занапред...

Аватар

Site Admin

Мнения: 142

Регистриран на: Вто Окт 23, 2012 9:10 am

Мнение Пет Окт 26, 2012 4:33 pm

Откриха божествената частица...

Така наречената божествена частица или "Хигс Бозон" (Higgs Bosone) наскоро беше открита след дълги лаборатирни изследвания. Най-накрая учените от CERN успяха не само да ускорят протони до безумни скорости (близки до скоростта на светлината), но и да ги сблъскат. В резултат от нечуваният досега сблъсък, се е пбразувала божествената частица...

Вижте повече тук: http://sobstvenbiznes.net/uchenite-otkr ... -a200.html

Както и на официалния сайт на CERN : http://public.web.cern.ch/public/
Аватар

Мнения: 2

Регистриран на: Вто Окт 23, 2012 9:36 pm

Местоположение: :) някъде из Вселената

Мнение Пон Окт 29, 2012 9:37 pm

Re: Откриха божествената частица...

Бозонът на Хигс - кръстен на британския учен Питър Хигс, който съставя теорията за съществуването му през 1964-а
Физиците мислят, че тъмната материя е основата на Вселената. Въпреки че тя изгражда 84 процента от нея и е навсякъде, досега не е наблюдавана, защото нито произвежда, нито отразява светлина.
Теорията за бозона на Хигс е нещото, което според теориите за физиката, които понаваме би обяснило съществуването на масата, гравитацията, и съответно съществуването на звездите, на планетите и да речем и на биологичния живот. Стандартният модел обяснява отношенията между субатомните частици, като например кварки и електрони. Според Хигс, бозоните са носители на сила във вселената, за разлика от останалите частици, от които се състои материята. Бозонът на Хигс е толкова важен за физиката, колкото е била теорията за еволюцията в биологията, обясняват учените. Бозонът е най-голямата субатомна частица, около 125 пъти по-тежка от протона.

А как учените го откриха... Ами използваха големия адронен колайдер в Церн.
Големият адронен ускорител се състои от множество огромни подземни тунели намиращи се на около 200 метра под земята. Те представляват пръстени, най-големият от които е с диаметър от 8,5 км, и обиколка от 27 км. В тези тунели, с помощта на магнити, се ускоряват близо до скоростта на светлината субатомни частици, които се сблъскват, а ефектът от тези сблъсъци се изследва. Това е най-мощният подобен ускорител на планетата. Преди да влезе в употреба на много хора и даже някои учени от целия свят им трепереха крачолите от страх, че един толкова мощен ускорител може да създаде катастрофално природно бедствие подобно на космическа черна дупка.

В Големият адронен колайдер се правят сблъсъци на протони, за да се достигне температура над 4 трилиона градуса по Целзий. Това е 250 000 пъти повече от температурата на Слънцето. Детекторите около пръстена, които се намират в седемте лаборатории разположени по продължение на пръстена, идентифицират какво остава от тези сблъсъци. Учените се надяват, че след ремонта "Супер големият адронен колайдер" ще им даде възможност да наблюдават някои от най-редките частици.Това ще им даде възможност да разширят търсенето и да внесат новости в съществуващите физични теории. Така ще могат да направят и нови и по- точни измервания и да се занимават по- подробно с естеството на тъмната материя.
Аватар

Site Admin

Мнения: 142

Регистриран на: Вто Окт 23, 2012 9:10 am

Мнение Вто Окт 30, 2012 7:56 am

Re: Откриха божествената частица...

Привет Дидка, много добре обяснено ;) ... Благодаря ти!

Назад към Физика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron