Мнение Чет Апр 17, 2014 7:03 pm

"Пътуване през спомени" от Делиян Маринов

"Пътуване през спомени" ч.1 е само началото на зараждащата се фентъзи поредица "Истории от Последното Измерение" от младият автор Делиян Маринов.
Уникалното за книгата е - че се развива в собствен свят, който писателят иска да утвърди в българското фентъзи пространство. Амбицията на автора е Последното Измерение да стигне по мащабност Забравените Кралства на Салваторе, Мидкемия на Фийст, а защо не и Средната Земя.
Какво е различното, което читателят може да намери в "Пътуване през спомени"...
Напук на повечето книги в жанрът, "Пътуване през спомени" не е книга за доблестни герои, които унищожават злото в света; за опасни чудовища победени от хора със свръхсили и лошо детство...
Прочел доста известни и не толкова популярни книги в жанра, авторът решава неговият роман да бъде пълно отрицание на познатите сюжети.
Затова посвещава творбата и светът си на антигероите.
Защо точно на тях? Антигероите не са нито добри, нито зли. Можете и да харесвате действията им и да ги мразите в същото време.
По думи на Делиян Маринов:
"Антигероя е объркан тип. Може да си мисли, че е доблестен, но същност в себе си знае, че има тайни кътчета в душата, където властва порочност. Антигероя често се напикава в битка или решава да избяга. Може да предаде доскорошните си приятели и сподвижници, но и да им помогне в труден момент. Антигероя не е нешо ново в фентъзи литературата. Съществуват много творби, в които го има под една или друга форма.
Представете си обаче роман, в който всички са антигерои.
”Пътуване през спомени” е този роман. Все персонажи, които не можете да предвидите и все персонажи, които дори самият аз не мога предвидя.
Това обаче, което мога да обещая е, че това са антигерои, които под една или друга форма познавате в реалния си живот и дори олицетворявате. Защото в съвремието ни е пълно с такива и макар да ни е омръзнало да ги гледаме или пък ни е омръзнало да им се възхищаваме, защо да не прочетем за тях?"

Сюжета на книгата се върти около Скар, който се събужда на непозната за него земя, като помни единствено смъртта си.
В последствие, войнът разбира, че е прероден за да служи на магьосник, чиято единствена умисъл е да властва чрез насилие и терор. Начинът, по който Скар бива контролиран е чрез силата на магически предмет, чиято история се корени в миналото на Последното Измерение, когато Боговете, предупределени да пазят света, биват свалени и победени.
Чрез силите на Камъка на Прераждането, постепенно Скар получава спомени от своето минало преди смъртта. Всяко ново място, където Мрачният му Господар го изпрати разкрива епизоди от миналото на героя. Минало, в което Скар е трябвало да бъде защитник на слабите, доблестен войн и смелчага, а всъщност се е поддал на своите слабости и страхове. Именно това минало, предупределя сегашният живот на полу-живият мъж. И напук новите си задачи и повели, Скар решава да се обърне срещу Господарят си, търсейки изкупление за всичките злодеяния.
Но дали има право на такова? Дали човек има право на покаяние след като е сгрешил пътя си? Дали има чисто добро или чисто зло? Все въпроси, чиито отговори се крият в творбата, и които всеки читател намира сам за себе си.
Сюжетът предлага множество завои и изненади.
Втората част също е готова и се очаква да бъде издадена в средата на тази година.

Ето и още статии относно "Пътуване през спомени":

http://www.citadelata.com/index.php?show=6042
http://thecrazyadmins.info/index.php/ba ... an-marinov

Официална страница на книгата в социалните мрежи:

https://www.facebook.com/pages/Пътуване-през-спомени/435479823189072?ref=ts&fref=ts

Copy of New Bitmap Image (3).jpg
Корица
Copy of New Bitmap Image (3).jpg (93.74 KiB) Прегледано 2220 пъти


Артуърк върху романа:

risunka del.jpg
Артуърк
risunka del.jpg (485.13 KiB) Прегледано 2220 пъти


Карта на земята

карта-пътуване-през-спомени.jpg
карта-пътуване-през-спомени.jpg (31.65 KiB) Прегледано 2220 пъти


Лого на Последното Измерение