Мнение Сря Ное 23, 2016 8:05 pm

Стивън Кинг –THE KING

:) От много време ми се ще да пиша нещо за Крал Стивън и все не ми стиска. Може би, защото в очите ми има божествен статут. Така, или иначе, ще споделя някои мисли...
Тук сме предполагам една не голяма, но много запалена литературна общност и сигурно Кинг има много почитатели. За мен, както вече писах, той е литературно божество.
Вероятно повечето от нас са запознати с биографията му, и за това колко откази е получил, докато настъпи звездният му миг. Пишещи братя, не се отчайвайте. И при кралят не е станало от първи опит...!
Може и да го приемете като ерес, но мисля, че Кинг е набеден за автор на ужасите. Да има такива елементи,но те изразяват нещо съвсем различно и са по-скоро инструмент. Всъщност Стивън Кинг е един много интелигентен, задълбочен и философски писател. В огромна степен визионер. Защо?
Ами спомнете си "Способен ученик"– той предвиди тоталната морална деградация на консуматорското общество, в което се превърнахме. Срив на ценности. Виждаме го днес. Повсеместно! И това ако не е предсказание...
Да спомена и емблематичната "ТО". Колко от вас видяха себе си в тази чудесна детска компания? Върна ли ви назад във времето? Също както в "Тялото", нали? Винаги ще мисля, че това е една от най-многопластовите книги, въобще. Трябва да я прочетеш на 16, после на около 30, и накрая на поне 50 годишна възраст, и сигурен съм, всеки път ще откривате нещо ново. Нещо, което ще видим с натрупаната житейска мъдрост. Когато сме млади четем със сърцето, с натрупаните годинки, четем с придобитата мъдрост и житейски опит.Защото извлекът от човешката пошлост, наречен Пениуайз, или ако щете Дери е навсякъде около нас.
Имам свое си виждане и за "Мизъри", един друг шедьовър. Защото Ани Уилкс е всичко друго, освен вманиачена медсестра и фен. "Сладката" Ани е огромният натиск на пазарът, консуматорщината, който подменят истинските ценности. Мисля, че има много силни автобиографични елементи в тази книга.
Имам и още много любими книги, но много ще се отплесна и сигурно ще прекаля. Вярвам, че един ден ще влезе в учебниците по литература. В душите ни отдавна е добре дошъл.
PANZERLIED и един чудовищен LEO( Leopard 2M), внук на Арденският призрак "Кралски тигър". https://www.youtube.com/watch?v=SndPb5XohYM