Мнение Пет Апр 05, 2013 10:00 am

Техника за ОТВАРЯНЕ НА ТРЕТОТО ОКО

Съвременните физиологични изследвания показват, че между двете вежди, съществува една жлеза, и това е най-мистериозната част в човешкото тяло. Тази жлеза, наречена епифиза, приета от тибетците за трето око - Shiva netra: окото на Шива, окото на тантра. Между двете очи има трето око, но обикновено е в състояние на летаргия. За да го отворите, ще трябва да се направи нещо. То не е сляпо, просто е затворено.

Затворете очи и се фокусирайте точно по средата, между двете вежди. Погледнете тази точка в средата, както гледате обикновено, но със затворени очи. Концентрирайте цялото си внимание. Това е един от най-лесните методи за наблюдение. Никоя друга част на тялото не може да бъде наблюдавана с такава лекота. Тази жлеза най-силно привлича вниманието. Ако насочите цялото си внимание в тази точка, очите ви ще бъдат хипнотизирани от третото око. Ще се застопорят, няма да могат да се движат. Ако се опитате да проследите друга част от тялото си, ще бъде трудно. Третото око привлича вниманието, като магнит. Това е най-лесният начин да се тренира вниманието и концентрацията, защото самата жлеза действа притегателно. Вниманието ви е привлечено със сила. То абсорбира.В древните тантрически Писания се споменава, че третото око изпитва глад – нужна му е „храна”. То е гладно, в много хора. Ако му обърнем внимание, то оживява. Те му дали храна.

И след като знаем, че вниманието действа като храна, че вниманието се привлича от самата жлеза, вече е лесно. Необходимо е само да знаете правилния момент. Просто затворете очи, насочете ги точно в средата на междувеждието и усетете тази точка. Когато намерите точното място, внезапно очите ви ще замръзнат. Когато става трудно да се движат, значи сте на точното място. Дори ще забравите, че имате очи. Ще усещате само третото око. Ще гледате с него.

Когато цялото ви внимание е насочено към това място, за първи път ще се докоснете до това явление. За първи път ще наблюдавате мислите си отвън, като че ли не са в главата ви - ставате просто наблюдаващ. Точно като на кино: oбектите във мислите ви се движат, а вие ги наблюдавате. След като вниманието е съсредоточено в центъра на третото око, вие ставате наблюдатели на мисли.

Обикновено вие не сте свидетел, а се идентифицирате с мислите си. Ако мислите за ядене, огладнявате. Ако мислите за секс, започвате да се оглеждате за секс. Създавате идея. Когато се движите с мисълта, вие не сте свидетели – вие се сливате с нея, отъждествявате се с тази мисъл в съзнанието си, което означава, че се движите според тази мисъл. Тичате след нея. Приемате тази идея, и се стремите да придобиете формата й. Между вас и мислите ви, не съществува никаква разлика. Вие сте едно цяло. Два полюса на една права.

Но след като се съсредоточите в центъра на третото око, изведнъж се превръщате в свидетел. Благодарение на третото око ставате свидетел. С негова помощ, ще може да видите плаващи, като облаци в небето мисли, или като тълпа от хора движещи се по улица.Опитайте да останете свидетели. Каквото и да стане, бъдете само свидетел. Каквото и да става, не се идентифицирайте с него. Бъдете зрители! Когато установите наблюдението, насочете внимание в центъра на третото око.Обратният начин също е правилен. Ако първо се съсредоточите в центъра на третото око, вие ставате свидетел. Това не са две различни неща, а две страни на една и също нещо. Така, на първо място: чрез фокусиране в центъра на третото око се появяват доказателства от вашето наблюдение. Сега, може да се сблъскате със собствените си мисли. Това е първото. И на второ място: ще усетите тънки, нежни вибрации в дишането си. За първи път ще усетите, че дишането ви има форма. Самата същност на дишането.

Първо се опитайте да разберете какво се има предвид под "форма" и "същност" на дишането. Когато вдишвате, вие вдишвате не само въздух. Науката казва, че вдишвате само въздух - кислород, водород и други газове, които в комбинация, образуват въздух. Учените казват, че дишаш "въздух"! Но тантра и йога казват, че въздухът е само проводник, а не главното. Вие дишате Прана - жизнената енергия! Въздухът е само носител ; Прана - съдържанието. Вие дишате прана - не само въздух.Чрез фокусиране в центъра на третото око, изведнъж може да видите самата същност на въздуха - не дъха, а самата същност – Прана! А, ако може да видите същността на въздуха, вие се оказвате в точката, от където може да се издигнете.

Източник: http://dreamland-bg.com/
Аз съм божествено защитаван и ръководен. Надхвърлям вярванията, които ме ограничават и приемам себе си изцяло. Имам честта да потвърдя, че източникът на любовта е вътре в мен. Отворен съм към благата и изобилието на Вселената ! ♥