Мнение Вто Дек 11, 2012 7:39 pm

Witcher

Светът на вещера в никакъв случай не е по-малко епичен от този на Толкин. Според мен даже има повече потенциал, но се опасявам че никога няма да видим този потенциал в целия му блясък. Иде реч за всички полски, (а и не само полски, по-скоро славянски) митове , легенди и чудовища разпръснати щедро из няколко кралства. Тези кралства не се обичат особено , но ги сплотява общата омраза към Нилфгард, който пък е нещо като римската империя 50 г. преди Христа. Има и друг по-гаден враг -елфи от друго измерение, но за тях се знае малко. Земните елфи и джуджета са третирани като джипсита, преди да се появи Хелзингския комитет и общо взето не са вече фактор в света на вещера.
Не ми стига дар слово , за да ви преразкажа това, което искам-има написани достатъчно книги по темата, имаше филм, който не бе нищо особено, и един сериал от един сезон , съдържащ 12-15 епизода, не помня. Макар да бе оригинален мърчандайза някак не получи заслужената популярност, докато CD Projekt Red Studio- (повече инфо- тук http://en.wikipedia.org/wiki/Cdp.pl ) не се нагърби да направи игра по темата. Доколкото съм информиран ще да бъде трилогия, но ще почакаме още година или две, докато излезе третата част. Играта е микс от рпг (роул плейнг гейм, не гранатометчето) с куест елементи и доооста голямо количество диалози, плюс мини игри, като зарчета (мязащи на покер, ама хвърляш кубчета), тупаници по таверните, канадски борби и какво ли не. Има и голи мацки, които за да разгледаш първо трябва да мноо да ухажваш, пиперлив език и сума интересни характери. При това с нещо леко напомня на света на диска на Т.Пратчет.
Няма да ви разказвам за двете части, които са излезнали, мога само да ви ги препоръчам. Готини са и ще ви изпият поне 50 часа от свободното време, дето го нямате. И така-деразйте мили деца , и ако имате здрави машини, а не като моя лаптоп, дето си го нося на работата (охрана съм, ша знаите и давам само нощни смени) -то купете си играта и/или книжките за да пише Андрей Сапковски още :)