Робърт Силвърбърг - Тайнствата на Стената

   
   

Фантастика от чужди автори

Аватар

Мега модератор

Мнения: 163

Регистриран на: Чет Окт 25, 2012 4:45 pm

Местоположение: София

Мнение Пет Фев 15, 2013 7:42 pm

Робърт Силвърбърг - Тайнствата на Стената

Изображение

"Чуйте ме и запомнете. Аз, Полър Недъгавия, вече бях на Покрива на света, на върха на Стената и изпитах ужасния огън на Апокалипсиса и сега пиша тези редове. Видях странните удивителни богове, обитатели на онези места, влязох в схватка с тях и се завърнах богат с познанието за тайните на живота и смъртта. Преживях и изстрадах много, научих много, но трябва да науча и вас в името на вашите души."

Колко уникално е това начало? Абсолютното съвършенство - кратко и ясно казва какво ще се случи в книгата. Така започва първата творба на Силвърбърг, която прочетох. Железния човек ми я даде в едни времена (далечната 2002-ра +/-1) на диво, неконтролируемо поглъщане на всякакво фентъзи и фантастика. По няколко книги на седмица изяждах с кориците, с пликове ги изнасях от тях, за да му ги върна след няколко дни и да взема нови, седмица след седмица, месец след месец. Да живее ония стар дървен гардероб, в който ги държи, интересно какво ли още може да се намери там?

"Тайнствата на стената" е една от многото чудесни фантастики, които до ден днешен могат да се намерят в някои улични сергии. Купих си я наскоро, нищо че съм я чел веднъж. Шепа спомени и една история на пожълтяла от времето хартия за 2 лева... 'кво му плащаш' както се вика. Главния герой (начело с няколко млади мъже и жени) се отправя на опасно пътешествие за да намери себе си, мъдростта или отговорите на въпроси, които го мъчат. Както става ясно още в самото начало, намира ги. Спомням си колко ме изкефи това тогава, преди толкова години. Значи героите, особено главните имат едно опасно за авторите качество за малко да не умират по време на приключенията си. Това е малко или много типично за прозата и прави произведенията леко предвидими. Въобще дали автора ще избяга от тази предвидимост в доста случаи определя произведението като добро или лошо. Този е избягал, охо и още как, в самото начало го е плеснал на първия ред отричайки се от всякаква интрига в подобен род. Историята е съсредоточена върху пътят. Път към върха на стената. Към боговете. Труден и опасен, път нагоре, към разкриването на страшни истини. Път, към който ви повежда един от талантливите фантасти на нашето време. Препоръчвам ви го. Книгата увлича веднага и след 10 години, когато (като мен) я забравите ще ви е интересна пак.
Чета, следователно съм луд.

Мнения: 68

Регистриран на: Пет Окт 26, 2012 7:50 pm

Мнение Чет Фев 28, 2013 2:01 am

Re: Робърт Силвърбърг - Тайнствата на Стената

Браво братле! Преди време взе от мен една малка, но велика книга, която върна прочетена, но освен това взе и още нещо, малко, но неизмеримо, което върна сега, когато го даде на целия свят. Благодаря ти приятелю.
Аватар

Мега модератор

Мнения: 163

Регистриран на: Чет Окт 25, 2012 4:45 pm

Местоположение: София

Мнение Пет Мар 01, 2013 11:51 pm

Re: Робърт Силвърбърг - Тайнствата на Стената

Ааа трогна ме! И аз ти благодаря братле.
Чета, следователно съм луд.
Аватар

Site Admin

Мнения: 142

Регистриран на: Вто Окт 23, 2012 9:10 am

Мнение Пон Мар 11, 2013 10:46 am

Re: Робърт Силвърбърг - Тайнствата на Стената

Благодаря братлета :mrgreen: Чак на мен ми стана сантиментално :D

Назад към Чуждестранна фантастика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron