Мнение Пет Юни 28, 2013 10:46 pm

Battlelore-Баталор с любов за всички толкинисти

Изображение Тролски тъпани, бумтят зловещо в мрака, оркски врясаци ечът в простора, гоблини мажат черни стрели с отрова, джуджетата острят бойни брадви, елфи опъват лъковете…. а във Мраколес Дървобрад събира ентският отбор по оркбол. Изобщо и въобще, братя и сестри толкинисти, battlelore- една музикална формация замесена и отгледана от леммбасът на средната земя, образувана в кристално чистите ледове на финландската областна столица Лапенранта (хора това е толкова на , студено място, че дори и пингвините ще избягат с писъци от там) през далечната 1999. Основателите Jyri Vahvanen (китарист) и Miika Kokkola (бас) имат за цел да дебютират сред финските групи с мощният си блек фолк метъл. Да… ама не през , първата година от своето съществуване групата е тотално игнорирана от критици и издатели все пак смогват да пуснат първото си демо Warrior’s Tale” през 1999г . Бандата, обаче не се отказва, напротив — с типично боен дух или по-скоро с много репетиции, те успяват да подобрят стила и качеството на музиката си. През 2000 г. пускат второто си демо: „Dark Fantasy”, което вече привлича вниманието на Napalm Records. Следват няколко кастинги,за вокалистка, на един, от които откриват Kaisa Jouhki. Малко по късно на барабаните застава малкото братче на Юри, Henri Vahvanen , а Maria Honkanen поема клавирните

За 2002 Баталор вече имат нова визуално музикална концепция, която демонстрират успешно в първият си албум Where the Shadows Lie.

Изображение

През 2003 г. вече под крилото на напалмаджиите излиза вторият им албум „Sword’s Song”. Тук вече се забелязва драстичен напредък в желаната от групата посока и парчетата на бандата зазвучават по симфонично и епично. Персонален принос за това има Jussi Rautio, който заменя успешно напусналият водещ китарист Tommi Havo. Като цяло бандата срива представите ни за стилови разграничения. Много приятни женски вокали мелодични клавири, бързи китари, преплитащи се със също така приятни груби и чисти мъжки вокали и динамични барабани.

Изображение

В началото на 2004 групата издава първото си DVD „The Journey”, съдържащо изключителния им концерт в клуб Tavastia. През август същата година вокалистът Patrik Mennander решава да напусне групата, за да има повече време за студиото си за татуировки. В началото на 2005 един от основателите на групата — басистът Miika Kokkola също напуска поради лични причини. Двамата са заменени, първо временно, а после за постоянно, отTomi Mykkänen на вокалите (представен като новия Урук Хай) ,а на баса по шуробаджанашки стъпва Timo Honkanen .

Изображение

След каламбура през 2004 през 2005 излиза третият им албум Third Age of the Sun, който е посрещнат хладно от критиците вероятно донякаде заради липсата на Менандер и Кокола все пак трябва да отбележа, че има напредък в лириката на групата.

Изображение

Андреас Кортидис от „Metal Invader” пише: „Въпреки че продължават да свирят по същият начин, BATTLELORE успяват да ни накарат да повярваме, че всеки път за тях е като за първи път, а когато някой може с всеки нов албум да те накара да усетиш, че се радва на това, което прави толкова много, сякаш го прави за първи път, такъв музикант буди уважение и трябва да бъде подкрепян и насърчаван. Само чуйте песни като „Valier — Queens Of The Valar” and „Touch Of Green And Gold” и веднага ще разберете какво имам предвид.През 2006 Баталор прявят фурор на Вакен (феноменален фестивал, мечтата на всеки металяга обичащ готик симфони или пейган метъл). Освен това подготвят Evernight- новия четвърти студиен албум пуснат от Music Bros Studios в началото на 2007 като цяло това е най-мрачният албум на групата а феновете го поставят на първо място в финландските метъл чартове.

Изображение

За 2008 великолепната седморка ни зарадваха с пети поред албум The Last Alliance издаден от ново студио Sound Supreme Studios. В Финландия тавата се купува, като… хмм осолено тюленско и бързо достига до двадесета позиция за най-продаваните групи в страната.

Изображение

През 2009 напалмаджиите ги поема отново под крилото си и подкарва музикантите по международни турнета най-известното, от които е шестдневното с придружаващите ги Fintrol в Англия.

Първоначално замислян за 2010 но в последствие пуснат през 2011 финалният (засега) албум на групата Doombound. Той е и първия,т в който можем да чуем елегантни елфски балади както и една епична песен на родният им език с която групата възпява финландската митология (Калеева). В него също така се съдържа и DVD обхващащо 10-те години, активна творческа дейност на бандата.

Изображение

На 23 октомври 2011г. в своя сайт групата официално оповести оттеглянето си от сцената за неопределен период оставяйки ни с надежда да чакаме тяхното завръщане след време.